Owoce morza

Przepisy i domowe specjały.
nina_ky
Posty: 989
Rejestracja: 10 sty 2014 20:50

Re: Owoce morza

Post autor: nina_ky » 16 mar 2016 21:07

Tylko, że czasami ryby oznaczone jako atlantyckie pochodzą z hodowli. Więc z tym trzeba uważać.

mikasa
Posty: 53
Rejestracja: 22 paź 2014 12:34
Kontakt:

Re: Owoce morza

Post autor: mikasa » 20 kwie 2016 21:01

No tak, łosoś atlantycki to zazwyczaj hodowlany.

rafek34
Posty: 41
Rejestracja: 27 maja 2015 15:33

Re: Owoce morza

Post autor: rafek34 » 12 maja 2016 11:48

Do owoców morza najlepsze jest białe wino wytrawne lub półwytrawne.

loginix
Posty: 2
Rejestracja: 13 maja 2016 10:57
Kontakt:

Re: Owoce morza

Post autor: loginix » 13 maja 2016 15:06

Ja bardzo lubie małże, pod warunkiem ze sa one dobrze przyrządzone. Pycha <3

patllinka
Posty: 10
Rejestracja: 19 sty 2016 13:06

Re: Owoce morza

Post autor: patllinka » 23 maja 2016 11:53

Ja najczęściej z owoców morza jem paluszki surimi :D, ale od czasu do czasu zdarza mi się przyprawiać krewetki - dodaje głównie czosnek i sok z cytryny. W wersji "na bogato" robię je tak jak pstrąga wg przepisu, lub po prostu obsmażam w cieście.

Awatar użytkownika
olek01990
Posty: 3
Rejestracja: 24 maja 2016 19:21
Lokalizacja: krk

Re: Owoce morza

Post autor: olek01990 » 24 maja 2016 19:25

Głównie w barach jadam, ale trudno znaleźć dobry.

nina_ky
Posty: 989
Rejestracja: 10 sty 2014 20:50

Re: Owoce morza

Post autor: nina_ky » 20 cze 2016 10:46

Ostatnio bardzo często jem krewetki. Odnajduję wiele przepisów z ich wykorzystaniem.

klekov
Posty: 23
Rejestracja: 12 lip 2016 15:24

Re: Owoce morza

Post autor: klekov » 12 lip 2016 15:43

Nie cierpię owoców morza... Okropieństwo

fransobolix
Posty: 3
Rejestracja: 05 lip 2016 16:34

Re: Owoce morza

Post autor: fransobolix » 15 lip 2016 13:55

Istnieja mrozonki-mieszanki z owocami morza, ale osobiscie wole miec cos jdnego, niz taki misz masz, gdzie nie bardzo mozna rozroznic smaki.

bardzo prosto mozesz zrobic krewetki w sosie smietanowym do makaronu.
na 2 osoby powiedzmy tak 1/4 kg. krewetek. ja kupuja mrozone surowe, wielkosc srednia. rozmrazam, obieram jesli sa w pancerzykach.

w czasie, gdy sie gotuje makaron, na patelni rozgrzewasz po lyzce oliwy i masla. na tluszcz sypiesz sol i pieprz, na to wrzucasz krewety i przyrumieniasz z obu stron. nie smaz ich dluzej niz 3-4 min. bo straca swoja delikatnosc. po prostu musza przestac byc przezroczyste. na to wlewasz niecale pol szklanki slodkiej smietany 30%, podgrzewasz, na koniec dorzucasz niewielka garsc startego parmezanu (nie probowalam z innym serem).
to jest wersja podstawowa. dla urozmaicenia przed krewetkami mozna wrzucic na patelnie troche bazylii, wiorki papryczki chili, pokrojone czarne oliwki, garsc mrozonego zielonego groszku, natke piertruszki, jakies ziola, ktore lubisz. mozna tez dodac czosnek.

Coldi
Posty: 400
Rejestracja: 16 lis 2014 13:10

Re: Owoce morza

Post autor: Coldi » 07 sie 2016 15:32

Nie wiem czemu, ale jakoś nie przepadam za owocami morza. Wolę bardziej tradycyjną kuchnię.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Kulinaria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość